Skip to content
Menu

About

skylobby-maart_rickvanderklooster-49

Thomas Dekker, Eindhoven, 1998

Deel 1

Mijn kunstpraktijk toont mijn rusteloze verlangen naar controle op de ruimte om mij heen. Hetgeen waarop ik geen grip heb vormt hiervoor de aanzet: remsporen op de weg, een scheur in mijn broek, een gebroken tegel in de stoep. Deze ‘verstoringen’ zijn van alledag en geven een verhelderend inzicht in het menselijk gebruik van deze omgevingsruimte.
De reden dat stoorzenders sturend zijn in mijn leven is omdat ik op zoek ben naar mijn eigen positie, mijn plek in de ruimte. Een eigen plek waar ik de factoren in de hand heb: licht gedimd, een rechte weg zonder obstakels, geen vuiltje aan de lucht. Het streven naar deze utopie verbeeld zich in rechtlijnigheid, schaalverhouding en perspectief. Elementen die ieder voor zich op eigen wijze het element ’toeval’ uitschakelen. Toeval biedt namelijk ruimte voor afleiding. Afleiding van de essentie van het origineel. Zoals een remspoor op de weg de verhouding van de wegmarkering ontkracht.

In mijn werk stuur ik constant naar de perfectie in geometrie, schaal en vorm. Samen met licht en dieptewerking ontstaat er geometrisch schilderwerk dat architectonisch oogt, om zo een plek in de ruimte op te eisen.